Tijd voor zotte dingen*

Gent. In de stadskern rusten oude stenen. Er zijn warme café’s. Meer weet ik niet. Een flitsbezoek. Om erachter te komen wat een stad met een kwart miljoen inwoners nog meer in petto heeft, moet je beter plannen, nog een dagje blijven. Ik mijmer, het is lang geleden, dat ik werkdagen en lanterfantdagen samen in mijn winkelmandje stopte, mmm, mijn hippe Pinq Ponq rugtas gevuld met ruimte… en tijd… Mensen spreken soms woorden uit met verlangen in hun hart en associaties in hun verbeelding: het heelal, eindeloos ontdekken.

Realitycheck. Bankrekeningen puilen bij de één over de grens van fatsoen heen, bij de ander glijden schamele centen onophoudelijk als kleinduimpjes aalmoezen door het gat van een doorgesleten broekzak. Een blinkend slakkenspoor voor de schuldeisers. De arme is niet rijk. De rijke is in wezen arm, haastig schuifelend, arm in arm.

IMG_1785

IMG_1787

Door een voordeur uit een andere eeuw en door een nieuwe tussendeur stap ik een gebouw binnen. In het Gentse conservatorium ligt nagemaakte romantiek op tafel. Liefde heet hier detail. Aandacht is de sleutel.

IMG_1797

‘Vroeger hadden ze nog tijd om echt zotte dingen te maken’, zegt Tim de vioolbouwer, terwijl hij prachtige violen van Gents vlasvezel en industrieel carbon laat zien. Vlasvezel is een lokaal product, de prototypes zijn licht, eco eigentijds en eigenwijs. ‘Dat is het’ zegt hij, ‘een nieuwe klank.’ Beroeps musici die nog geen roest tussen hun hersenkwabben hebben zijn laaiend enthousiast. Een cello van piepschuim, een huid van machinaal honingraad, als het maar resoneert. Musici geven feedback: ‘Combineer de felheid van dit model met de warmte van dat model, dan heb je een goddelijk instrument.’ Bewoners van de 21ste eeuw willen niet wachten, maar ze kunnen het wel. Het ambacht van ruimtetijd vind je nog hier onder de vingers van Tim Duerinck , de materie van de huidige tijd in een langzaam productieproces. Simpel, als een viool niet klinkt, dan speelt zij niet mee.

* Enkele gedachten naar aanleiding van een ontmoeting met Tim Duerinck, die het eeuwenoude ambacht vioolbouwen een nieuwe dimensie geeft met eigentijdse materialen en traditionele designs.

IMG_1800

PhDresearcher from FWO, connected to both UGent (Material Science and Musicology) and the school of Arts Ghent (Music instrument making). In his research he investigated the vibrational and acoustical properties of materials in function of their sound radiation.

IMG_1803

IMG_1802

IMG_1794

IMG_1792

IMG_1808

Comments are closed.

Post Navigation